Menu

Auto Recycling Nederland

Gerry Bras: "Techniek is een prachtig vak met baangarantie. Dat laten we hen hier zien...'' 

Tijdens de vijfde editie van de Techniek Driedaagse van Technet Amstel & Venen maakten bijna 4.000 leerlingen kennis met alles wat techniek te bieden heeft. Doel van de dagen: zoveel mogelijk jongeren enthousiasmeren voor opleidingen en banen in de technische sector.

Tekst: Auto Recycling Nederland 

Bij Autodemontagebedrijf Brabebo investeren ze in vakmensen van de toekomst. Dit doen ze door verschillende activiteiten te organiseren voor jongeren, zoals hun deelname aan de Techniek Driedaagse van Technet Amstel & Venen. Directeur Gerry Bras van Brabebo: “Techniek is voor iedereen, maar dat weten veel mensen niet. Onbekend maakt onbemind. Technet brengt daar verandering in. Zij laten zien dat techniek echt heel leuk en inspirerend is. Mijn missie voor de afgelopen Techniek Driedaagse was: zoveel mogelijk meisjes laten zien dat werken in de techniek heel leuk en stoer is.”

gerry-bras.jpg

Ruggengraat van de economie

Bras legt uit dat er bij jongeren een ‘groen lampje’ moet gaan branden. “Er is straks geen baan te vinden waarbij techniek niet aan de orde is. Techniek is de ruggengraat van onze economie. Wij laten niet alleen kinderen zien dat je met trots en passie in de technische sector kunt werken. Brabebo neemt ook deel aan de Techniek Driedaags omdat zij, net als heel veel andere bedrijven, een tekort aan technisch personeel heeft. “Daar lopen we allemaal tegen aan. Het is heel moeilijk om een goede technicus te krijgen. Investeren in technische vakmensen is hard nodig. Daarom laten we zien hoe leuk techniek is en proberen we de jongeren van nu te enthousiasmeren om te kiezen voor een opleiding en toekomst in de techniek.” Bras pleit voor betere communicatie tussen de scholen en bedrijven. Volgens haar is de aansluiting tussen opleiding en praktijk voor verbetering vatbaar.

Leerlingen bereiken via de ouders

Niet alleen jongeren, maar ook hun ouders worden door een bezoek aan de driedaagse geënthousiasmeerd. “Ouders hebben veel invloed op de kinderen als het gaat om het maken van loopbaankeuzes. Zo kiezen leerlingen vooral voor een opleiding als hun ouders daar achterstaan.” Ze legt uit dat zowel ouders als leerlingen vaak een beperkt beeld van de beroepsmogelijkheden in de techniek hebben, waardoor ze techniek als loopbaanoptie schrappen.” Bras benadrukt dat het belangrijk is om ouders daarom ook kennis te laten maken met techniek. “Als je ouders betrekt bij een activiteit kunnen ze techniek zélf ervaren en beter het gesprek met hun kind aangaan.”

techniek-3daagse-4-kopie.jpg

Duurzaamheidsplein

Op het duurzaamheidsplein werd tijdens de driedaagse bewustwording gecreëerd rondom recycling en hergebruik. Leerlingen gingen in diverse workshops actief aan de slag. Zo werd er onder meer milieuvriendelijke tandpasta gemaakt, een pennenbakje van sloophout getimmerd, een windmolen gebouwd en een laptop gedemonteerd. “De leerlingen van nu zijn de vakmensen van de toekomst. Zij gaan straks met deze duurzame oplossingen aan het werk. Dat lieten we ze ontdekken op het Duurzaamheidsplein.”

Terugkijkend op de dagen heeft het haar zélf ook veel gebracht. “Ik krijg veel energie van contact met collega-ondernemers. Geen betere manier van netwerken dan samen een workshop geven.” En misschien nog belangrijker: het levert stagiaires op die hun BBL-opleiding bij Brabebo afronden. “Techniek is een prachtig vak met baangarantie en een goed salaris. Wat wil je nog meer?!”

 

https://arn.nl/vakmensen-van-de-toekomst/