Menu

“Ik moet gewoon met mijn handen werken”

09 april 2018

In het kader van TechniekXperiences hebben leerlingen van de tweede klas van het Thamen een bedrijfsbezoek gebracht aan Spelt Bedrijven in Nieuwveen. Zestien jongeren keken hun ogen uit bij de afvalinzamelaar en grondwerker.  Veel van hen dromen van een baan in de technische sector. “Ik móet gewoon met mijn handen werken’’, reageert een van hen. “Ik weet alleen nog niet precies waar...”

Peter Haveman, bedrijfsleider bij Spelt, verzorgt de presentatie. “Noem een technisch beroep wat hier bij Spelt wordt uitgevoerd’’, geeft hij de leerlingen de opdracht. Het enige antwoord dat hij krijgt is ‘monteurs’. Het is een krachtige introductie; voor veel leerlingen is het lastig voor te stellen welke mogelijke beroepen er allemaal zijn.

 Vervolgens leidt Peter Haveman de leerlingen rond over het terrein en laat zien wat Spelt zoal doet. Hij wijst voortdurend op de technische banen die zijn bedrijf te bieden heeft; monteur van de machines, lassers van containers, monteur in de werkplaats, elektricien voor het onderhoud van de machines, ICT’ers om alle systemen draaiende te houden; bij Spelt BV zijn technische banen in overvloed.

Na een klein uur sluit Peter Haveman de rondleiding af. Niet alleen de jongeren gaan geïnspireerd naar huis, ook Peter zelf is enthousiast. “Veel technische bedrijven kampen, net als wij, met een tekort aan technisch personeel’’, zegt hij. “In deze tijd moet je echt meer doen dan het plaatsen van een advertentie in de krant alleen. Door de jongeren in huis te halen gaan ze met elkaar in gesprek; ze delen wat ze gezien hebben en hebben op een laagdrempelige manier kennisgemaakt met een bedrijf. Door in verschillende bedrijven te snuffelen leren ze ook steeds beter filteren waar wel of niet hun interesses liggen. Ik kan het andere bedrijven dus zeker aanraden om ook hun deuren open te zetten voor jongeren. Zij zijn tenstlotte onze toekomstige werknemers.’’

De TechniekXperiences worden georganiseerd door Technet Amstel & Venen. Doel is middelbare scholieren in contact te brengen met technische ondernemers uit de regio. Enerzijds geven de ondernemers gastlessen op de middelbare scholen, anderzijds brengen de scholieren een bezoek aan het bedrijf. Twaalf bedrijven uit de regio hebben zich al aangemeld bij gastlessenzogeregeld.nu. Ook meedoen? Leuk!  U kunt zich hier aanmelden.