Menu

Noord-Holland: dé techniekregio van Nederland?!

Noord-Holland dé techniekregio van Nederland?

Zo ziet het er wel naar uit. Helemaal in de eerste week van oktober. Dan vinden door de hele provincie techniekevenementen plaats.

(04 oktober 2023)
Gepubliceerd door: Provincie Noord-Holland

Van groot tot klein, voor jong en oud, voor de professional en de plezierbezoeker en met speciaal voor onze toekomstige technici zijn er de PET-evenementen. De Promotie Events Techniek (PET) zijn gericht op basisschoolleerlingen in groep 7 en 8, en de brugklas. In 10 regio’s in Noord-Holland worden PET’s georganiseerd. Gedeputeerde Esther Rommel bezocht op 4 oktober in Aalsmeer de PET Amstel en Venen als onderdeel van de Techniek Driedaagse.

20231004-bezoek-gedeputeerde-nh-esther-rommel.jpg 20231004-092502.jpg

Esther Rommel: “Evenementen zoals de Techniek Driedaagse zijn heel belangrijk voor jongeren. Vaak hebben zij geen idee welke opleidingen en banen er allemaal zijn in de technische sector. Door kennis te maken met bedrijven en zelf aan de slag te gaan krijgen zij er meer gevoel bij. Hopelijk zorgt het ervoor dat zij kiezen voor een technisch beroep of zich verder gaan oriënteren op de mogelijkheden die er zijn.”

Tijdens de PET maken de leerlingen kennis met de 7 werelden van techniek (mens & gezondheid, voeding & natuur, energie, water & veiligheid, digitiaal, media & entertainment, hi-tech & science, wonen, werken & verkeer en ontwerp, productie & wereldhandel). In Aalsmeer doet dit jaar voor het eerst de agri-sierteelt mee. Er zijn workshop karren bouwen, bloemen inkopen op de klok, een robot programmeren en muren maken van mos en resthout. Leerlingen uit de regio Aalsmeer zijn hier enthousiast mee aan de slag. 

techniek-driedaagse-58-kopie.jpg techniek-driedaagse-104-kopie.jpg
 
“In onze sector zijn alleen al in de regio Aalsmeer ongeveer 50.000 mensen aan het werk. Het is een sector vol banenkansen: van logistiek en teelt tot aan marketing,” zegt Monique van Weerdenburg, programmamanager Arbeid & Onderwijs bij Greenport Aalsmeer.

Het zijn de bedrijven in de regio die invulling geven aan het programma van een PET en dat verschilt per regio. Nieuwkoop Europe, Bergomex, Yuverta, mbo Aalsmeer, Stolze en Bosman Van Zaal zeiden volmondig 'ja' toen ze benaderd werden om deel te nemen aan de PET Amstel en Venen. Vaste deelnemers aan de PET’s zijn Bouwend Nederland, Metaalunie en Installatiewerk Noord-Holland. 

Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt

Met de sponsoring van deze Promotie Events Techniek draagt de provincie bij aan betere aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. De PET’s in het begin van oktober vinden allemaal plaats binnen de programma’s van grotere regionale evenementen, zoals de Techport Technologie week in de IJmond, de Dutch Media Week in het Gooi en de Techniek Driedaagse in Aalsmeer. Dat geeft het initiatief een nog grotere meerwaarde. Ook later in het jaar is de PET-agenda nog goed gevuld. Een overzicht van alle evenementen is te vinden via de website PET-events .