Menu

De Ronde Venen krijgt een Techniek Driedaagse

22 januari 2016

De Ronde Venen krijgt een Techniek Driedaagse op 25, 26 en 27 oktober 

Om jongeren te enthousiasmeren voor kansrijke banen in de techniek, organiseren technische bedrijven, Gemeente De Ronde Venen en scholen op 25, 26 en 27 oktober 2016 de eerste Techniek Driedaagse in De Ronde Venen. Op 21 januari kwamen de initiatiefnemers bijeen om de eerste stappen te zetten voor dit boeiende en leerzame evenement.

Het idee om een Techniek Driedaagse te organiseren komt van technisch ondernemer Jan van Walraven, oud-directeur bij Walraven BV. ‘Techniek is dat wat ons leven zoals we dat nu leven mogelijk maakt en steeds sterker beïnvloedt. Dat kan gaan om oude maar zo noodzakelijke techniek zoals timmeren, metselen, smeden, installeren, metaalbewerking etc. Maar zeker ook om nieuwe techniek, zoals websites en apps bouwen, programmeren, 3D printen en ga zo maar door. Er is een groot en toenemend tekort aan goed geschoolde technici. Nu al verlaten veel meer mensen jaarlijks de arbeidsmarkt dan dat er nieuwe toetreders zijn. Binnen enkele jaren dreigt een tekort van 170.000 vakmensen. Dat vraagt om extra inspanningen. Daarom hebben we samenwerking gezocht met Gemeente De Ronde Venen, technische bedrijven en scholen.

Deelnemende partijen
Inmiddels hebben dertien bedrijven, het Veenlandencollege, scholengemeenschap Thamen en vele basisscholen uit De Ronde Venen zich aangesloten bij het initiatief. ‘Om een zo breed mogelijke afspiegeling te geven van techniek en de beroepen die daarin voorhanden zijn, zoeken we nog meer technische bedrijven die mee willen doen.’ Aldus Karin Wateler, projectcoördinator.

Techniek Driedaagse op 25, 26 en 27 oktober
De Techniek Driedaagse is een boeiend en leerzaam evenement voor leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen en eerstejaars van het voortgezet onderwijs. Tijdens de Driedaagse maken de kinderen op een speelse manier kennis met techniek in de breedste zin van het woord, door mee te doen aan workshops die bedrijven uit de regio speciaal voor hen organiseren. Zij kunnen zich uitleven in de branches Bouw, Metaal & Kunststof, Installatietechniek, Metaal, ICT & nieuwe media, Robotica, Automotive & Logistiek. In een tijdsbestek van anderhalf uur doen de leerlingen in groepjes mee aan de workshops. Het overkoepelende thema voor de workshops en presentaties is “Innovatie en Duurzaamheid”. Na de Techniek Driedaagse is het de bedoeling de activiteiten, van de nieuw op te richting stichting, uit te breiden met excursies, gastlessen, stageplaatsen en leer-werkplekken.

Bron: TechNet Amstel & Venen