Menu

Gezocht: (Technische) vrijwilligers in de MakerSpace

02 november 2023

“Hier bieden we een vrije werkplaats met spullen die je thuis niet hebt”

Lasersnijden, solderen, monteren, 3D printen en robots bouwen: het kan in de MakerSpace Amstel & Venen in Mijdrecht. Op zaterdagochtend in de even weken is deze ruimte geopend voor alle belangstellenden. Het succes van deze Open MakerSpace is zó groot dat vrijwilligers Oeds van der Wal en Rian Striegel op zoek zijn naar méér helpende handen.

De MakerSpace Amstel & Venen bevindt zich op het terrein van het Veenlanden College in Mijdrecht. “Doordeweeks vinden hier zowel lessen plaats voor leerlingen van het VeenLanden College als voor basisschoolleerlingen”, vertelt Oeds. “Daarnaast bieden we de Open MakerSpace, op zaterdagochtend in de even weken stellen we de deuren open voor álle belangstellenden. Je kunt dat zien als een open werkplaats met vrije inloop. Alle technische apparaten staan aan. Je kunt solderen, iets maken met de lasersnijder, 3D printen, een huishoudelijk apparaat repareren of een robot bouwen. Net wat jij wilt. Hier gebeurt van alles.”

stijnoeds-pvpaneel.jpg riantygosoldeer.jpg

 

En juist vanwege die diversiteit aan activiteiten, is behoefte aan extra helpende handen. “De Open MakerSpace is een groot succes”, stelt Oeds vol trots. “Kinderen en jongeren gaan hier lekker hun eigen gang, brengen weer bekenden mee en komen elke twee weken terug. Zo groeit de groep steeds verder. Om hen te assisteren, te coachen en begeleiding te bieden, zoeken we extra vrijwilligers.”

Doel van de MakerSpace Amstel & Venen is jongeren enthousiasmeren voor de technische sector. “Deze plek is fantastisch”, zegt Oeds. “Dit is een vrije werkplaats met spullen die je thuis niet hebt. Hier ontdek je dat je met een technische basisopleiding echt alle kanten op kunt. Dat willen we leerlingen meegeven.”

Techniekclub

Speciaal voor kinderen die het fijn vinden met hun handen te werken én iets meer begeleiding nodig hebben, is er de Techniekclub. “Deze club komt bij elkaar op dezelfde zaterdag als de Open MakerSpace. In vier weken tijd gaan de kinderen onder begeleiding aan de slag met een klein project. Ze leren iets maken vanaf een tekening, oefenen in solderen en monteren iets. Bij deze groep is veel individuele aandacht nodig. Om deze aandacht te kunnen blijven bieden, zoeken we ook extra vrijwilligers.”

Vrijwilligersborrel

Nieuwsgierig naar het doen van vrijwilligerswerk in de MakerSpace Amstel & Venen? Bezoek de Vrijwilligerborrel op vrijdagmiddag 8 september van 16-17.30 uur in de MakerSpace Amstel & Venen of kom naar de Vrijwilligersmarkt op dinsdagavond 12 september van 19 tot 21 uur in het gemeentehuis van De Ronde Venen.