Menu

Techniekplezier spat ervan af op 4e editie Techniek Driedaagse

14 november 2019

Techniekplezier. Dat woord omschrijft de vierde editie van de Techniek Driedaagse het beste. Meer dan 3500 leerlingen uit De Ronde Venen, Uithoorn, Nieuwkoop en Aalsmeer hadden zich aangemeld en 1600 ouders en kinderen kwamen naar de Open Avond. Allemaal gingen ze aan de slag met technische workshops. Er werden allerlei uitvindingen gedaan en nieuwe vaardigheden ontdekt. Metselen, programmeren en boren; op de Techniek Driedaagse kan alles.

Wie vorige week binnenstapte bij de loods van FN Kempen aan de Oosterlandweg 45 in Mijdrecht keek zijn ogen uit; overal waren leerlingen druk met technische workshops. In de branchegroep Automotive werden apk-keuringen uitgevoerd aan auto’s en fietsen gerepareerd. Niet veel verderop, in de branchegroep Metaal en Kunststof, solderen Tatum en Nikki een metalen figuur. “Hiervoor gebruik je tin’’, legt Tatum uit. “Het is als een soort lijm. Daarmee kun je metalen dingen aan elkaar maken als je het heet maakt. Als het afkoelt zit het vast. Grappig he? Ik wist niet dat dat kon.’’ In de branchegroep Bouw metselen Roos en Noor een muurtje. “Dit is echt lastig’’, zegt Roos. “Je gaat snel scheef. Toch is ons muurtje wel het hoogste tot nu toe.’’

Nieuw dit jaar was het Recycleplein. Daar leren de kinderen dat afval kan worden ingezet als een nieuwe grondstof. Ze kunnen sieraden en sleutelhangers maken van oude autobanden en een speaker maken van kosteloos materiaal, maar de activiteit die het meest in het oog springt, is het recyclen van een plastic bekertje tot een ring. Wende (10) uit Aalsmeer is diep onder de indruk van het proces. “Je moet eerst je bekertje wassen en laten drogen’’, legt zij uit. ,,Vervolgens stop je het bekertje in een shredder. Hij maakt het kapot. De stukken gaan weer door een andere shredder. Die maakt de stukjes kleiner. Die kleine stukken gaan in een apparaat wat er een draad van smelt. Deze draad stop je in de printer. Hij maakt er dan een ring van. Die ring was net nog een bekertje. Gek he?’’

 Winnaars Techniek Wedstrijd

Op de drukbezochte Open Avond heeft burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen de winnaars bekend gemaakt van de Techniek Wedstrijd. De opdracht was: Bouw een zelf bewegend voertuig. 1800 leerlingen deden mee. Damian, Florian en Wouter van de Springschans uit Uithoorn waren de beste bouwers van de groepen 7. Diore en Juno van basisschool De Zon uit De Kwakel wonnen met hun Muizeval auto de prijs voor de groepen 8. Kor en Nino van het Thamen Uithoorn wonnen met hun vliegtuig de prijs van de brugklassen en de superbonusprijs; een 3D-printer ging naar de Julianaschool in Wilnis. Ruben en Jolie bouwden een prachtige Popeye boot. Alles aan de boot hebben ze zelf gemaakt. Ze hebben zelfs het vaartuig geprogrammeerd zodat ze deze kunnen besturen met hun mobiele telefoon. De stralende winnaars ontvingen tijdens de Open Avond hun prijzen.

Het enthousiasme bij de leerlingen, leerkrachten, vele vrijwilligers en deelnemende bedrijven spat ervan af. Volgend jaar weer een Techniek Driedaagse? Ja! De 5e Techniek Driedaagse wordt gehouden op 10, 11 en 12 november 2020. www.technetamstelenvenen.nl.