Menu

Gastles techniek brengt sommen uit het boek tot leven

22 juni 2017

Een gastles krijgen van een echte technicus of rondkijken bij een technisch bedrijf. Die kans krijgen leerlingen van de middelbare scholen in Uithoorn, De Ronde Venen en Nieuwkoop vanaf dit najaar. Naast de jaarlijkse Techniek Driedaagse start TechNet Amstel & Venen met het aanbieden van Techniek Xperiences; inspirerende gastlessen en uitdagende bedrijfsbezoeken. Ron Meulblok van Bosman Van Zaal beet de spits af met zijn gastles op scholengemeenschap Thamen in Uithoorn. Bosman Van Zaal ontwikkelt en bouwt technische systemen en kassen voor de kwekerijsector.

 Zelf aan de slag

Ron Meulblok, manager Service en Performance bij Bosman Van Zaal. Zijn publiek: zo’n twintig derdeklassers van het vmbo. Meulblok hield zijn inleiding kort. Hij sprak niet langer dan vijf minuten en zette de leerlingen daarna direct aan het werk. “Als je een kas hebt met de volgende afmetingen, hoeveel water heb je dan nodig om de gewassen te besproeien? Hoe sterk moet de waterpomp zijn? Hoe dik de leidingen?”

 Enthousiaste leerlingen

De leerlingen waren na afloop enthousiast over de gastles. “Ik vond het heel leuk om te zien hoe de sommen die we maken in het echt worden gebruikt”, zegt een van hen. “En ook dat we zelf iets mochten doen. Ik denk ook dat iemand van een bedrijf veel meer kennis over de praktijk heeft dan de leraar. Die weet alleen wat hij heeft gelezen in een boek en hoe de koffieautomaat werkt”, voegt de leerling er lachend aan toe. 

 Bedrijfsleven laten zien

“Gastlessen en bedrijfsbezoeken vormen een belangrijk onderdeel van het onderwijs”, zegt Wim Winter, docent Techniek op de school. “Wij leiden de leerlingen op voor het bedrijfsleven. Dan moeten we ze het bedrijfsleven ook laten zien. Voor de lagere klassen geldt dat gastlessen en bedrijfsbezoeken leerlingen enthousiast kunnen maken voor techniek.”

 Tips en hulpmiddelen

Winter en Meulblok hebben de gastles goed voorbereid. “Dat is heel belangrijk”, zegt Meulblok. “Nu wist ik bijvoorbeeld dat ik mijn verhaal kort moest houden en de leerlingen snel aan het werk moest zetten.” De site ‘Gastlessen, zó geregeld’ bevat veel meer tips en hulpmiddelen voor succesvolle gastlessen en bedrijfsbezoeken. Ook Meulblok vindt de dienst een uitkomst: “Voor ons is het belangrijk om leerlingen te interesseren voor ons bedrijf. Zij zijn onze toekomstige werknemers. Met ‘Gastlessen, zó geregeld’ maken wij onszelf kenbaar bij scholen met interesse.”

 Aanmelden?

Scholen en bedrijven uit Uithoorn, De Ronde Venen en Nieuwkoop kunnen zich aanmelden. Maak gemakkelijk en snel een profiel aan, zodat uw school of bedrijf vindbaar is en een match tot stand kan komen.