Menu

Techniekwedstrijd voor basisscholen

30 augustus 2016

Ontwerp een knikkerbaan waar knikkers zo lang mogelijk onderweg zijn langs een creatieve route en laat de knikkers onderweg een programma op de computer in werking stellen. Met deze opdracht worden basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 uit De Ronde Venen, Uithoorn en Nieuwkoop uitgedaagd om voor hun bezoek aan de Techniek Driedaagse aan de slag te gaan met techniek. Een groot knikkerbord-paneel, een MakeyMakey, haakjes, buizen en de knikkers krijgen ze. De banen, evenwichtsbalken, lampjes, geluiden én hun creativiteit mogen ze zelf toevoegen. De winnende school wordt bekend gemaakt op 27 oktober tijdens de Open-avond van de Techniek Driedaagse in De Ronde Venen. De prijs is een robot bouwpakket voor de school.

leerlingen-driehuis-aan-de-slag-met-knikkerbaan.jpg

Leerkrachten eerst aan de slag met techniek

Voordat de leerlingen de knikkerbaan gaan ontwerpen, worden hun leerkrachten op 1 en 8 september uitgedaagd om met techniek aan de slag te gaan. Tijdens techniekmiddagen bij De Kwikstaart in Uithoorn en Willespoort in Wilnis gaan de leerkrachten van de groepen 7 en 8 zelf een knikkerbaan, deurmatalarm, speedboot of een parachute ontwerpen en ze gaan programmeren. Allemaal opdrachten die zij zelf daarna met hun leerlingen kunnen gaan doen. Want na deze techniekmiddag krijgen de deelnemende basisscholen vijf techniek-opdrachtbakken en een groot knikkerbaan-paneel mee naar school. Deze techniekmiddag en de opdrachtbakken worden mogelijk gemaakt door  SC Johnson, Walraven, Rekri, Van Walraven en TechNet Amstel & Venen.

33 scholen naar Techniek Driedaagse

Van alle scholen in De Ronde Venen, Nieuwkoop en Uithoorn hebben 29 basisscholen en 4 middelbare scholen zich aangemeld voor een bezoek aan de Techniek Driedaagse. Op 25, 26 en 27 oktober worden in totaal bijna 3.000 leerlingen verwacht. Inschrijven voor de Techniek Driedaagse door basisscholen is niet meer mogelijk. Inschrijven voor de knikkerbaan wedstrijd en de techniek opdrachtbakken kan nog tot 12 september 2016. De scholen kunnen daarvoor een verzoek sturen.

Stichting TechNet & Venen, het samenwerkingsverband van inmiddels 70 bedrijven, 4 middelbare scholen en gemeenten uit De Ronde Venen, Uithoorn en Nieuwkoop, wil jongeren laten zien en ervaren hoe leuk techniek is en hen enthousiasmeren voor een baan in de techniek. De vraag naar goed geschoold technisch personeel is groot. Daarom organiseert TechNet Amstel & Venen activiteiten waarmee kinderen kunnen ervaren hoe leuk het is om met techniek te werken. De knikkerbaan wedstrijd, techniek-opdrachtbakken en de Techniek Driedaagse geven kinderen de kans om dit zelf te beleven.