Menu

Tips voor een interactief bedrijfsbezoek

Een bedrijfsbezoek is een perfecte kans om in contact te komen met medewerkers van de toekomst. Maar, hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat het bedrijfsbezoek indruk maakt? Hieronder een aantal tips:

Laat leerlingen bij binnenkomst even op adem komen met wat drinken en wat lekkers. Voor wie nog nooit in een bedrijfsomgeving geweest is, kan het heel overweldigend zijn.  Zorg voor een veilige omgeving.

Wat ga je leerlingen vertellen?

Kies voor eenvoudig taalgebruik om te vertellen over je vak en breng een focus aan in je verhaal. Vertaal jouw werkzaamheden naar een concreet project en schep een concrete context. Bijv.: “Wij zijn een hoveniersbedrijf. Dat betekent dat wij werken in de sector Groen. Wij knappen bestaande tuinen op en leggen nieuwe tuinen aan. Nu werken wij bijvoorbeeld aan een tuin in Amstelveen. De eigenaar heeft ons gevraagd of we deze tuin weer helemaal netjes kunnen maken. Als hij tevreden is, sturen wij een rekening. Zo verdienen wij ons geld.’’

Hoe houd je leerlingen betrokken?

Maak het bezoek interactief; nodig leerlingen uit tot vragen stellen en laat het zoveel mogelijk reageren. Bijv. “Zoals gezegd moeten we deze tuin netjes maken; wat hebben we allemaal nodig?’’ Antwoorden zijn niet goed of fout. Reageer met: “Wat nog meer? En wat nog meer?’’ Zo wordt het brein van de jongeren geactiveerd.

20230221-110435.jpg leerlingen-krijgen-een-presentatie-bij-breewel.jpg

Als banen abstract zijn, kun je leerlingen ook verschillen met andere beroepen laten benoemen. Als we teruggaan naar het voorbeeld van de hovenier kun je het beroep van een architect ernaast zetten. Kunnen jullie vertellen wat de verschillen met deze beroepen zijn?

In een beroep waar vertrouwelijke informatie is, kun je een fictieve casus maken. Pas de naam van de klant aan of gebruik een oud voorbeeld.

Aan de slag!

Laat de leerlingen echt iets DOEN. Misschien kunnen ze een ontwerp maken? Een prototype? Laat hen een straatje leggen, iets opmeten, iets tekenen, etc.

Zijn veel processen in het bedrijf geautomatiseerd? Laat de leerlingen dan een speurtocht doen. Dat nodigt hen uit tot kijken, onderzoeken en nadenken. Zo zijn ze ook zelf actief aan de slag.

Heeft u jonge medewerkers in het bedrijf? Laat hen de Doe Dag begeleiden; zij spreken de taal van de leerlingen.

Denkt u eraan dat leerlingen niet zomaar mogen worden geportretteerd? Zorg dat de leerlingen onherkenbaar in beeld zijn op foto’s en video’s die u (online) wilt delen.

Maar bovenal: maak plezier!

Zoek het enthousiasme bij de leerlingen. Wellicht treft u een enthousiaste medewerker voor op de zaterdag of in de vakanties!